Muzica blues este muzica derivata din cântecele de lucru (work songs) şi gospel ale populaţiei afro-americane. Aparut la sfârşitul secolului 19, a avut o influenţă majoră asupra muzicii de azi, mai întâi în Statele Unite ale Americii şi apoi în restul lumii.

Anii ’30, ai prohibitiei si aparitiei cluburilor ilegale au consacrat bluesul in marile orase americane (Detroit, Chicago, New York). În anii 1940, blues-ul importat de lumea jazz-ului cunoaşte o importantă evoluţie. Apar adevaratele staruri blues: Elmore James, Muddy Waters, T-Bone Walker, B.B. King influentand chitariştii care vor duce la aparitia rock and roll-ului (Bo Diddley, Chuck Berry).

La mică distanţă de aceştia se află chitariştii care au debutat în anii şaizeci, dedicaţi muzicii rock; chiar şi în cazul acestora, punctul de reper a fost tot muzica blues, a cărei versiune mai ritmată şi mai agresivă ca sonoritate a primit numele de blues rock. De aici apar rock-ul psihedelic şi, mai apoi, cel progresiv. Modul de blues nu a fost părăsită de lumea muzicii rock nici până astăzi, fiind un excelent instrument de improvizaţie atât pentru chitaristul de jazz, cât şi pentru cel de rock. Dintre chitariştii de rock care au explorat sonorităţile blues, trebuie amintiţi: Eric Clapton, Jimi Hendrix, Angus Young.

O seara obisnuita in Blue Train poate fi o adevarata lectie de istorie a blues-ului. Cu o colectie impresionanta de albume audio si concerte inregistrate pe DVD, Blue Train este locul unde iubitorii blues-ului se vor simti cu siguranta ca acasa.

© 2010 Blue Train Jazz & Blues Bar | Contact